Vitaminy B – přehled

B1 – thiamin

Vitamin B1 je důležitý během metabolizmu sacharidů, kdy přeměňuje glukózu na energii. Dále se podílí na metabolizmu kyslíku a na vedení nervových impulzů. Jeho účinky zvyšuje přítomnost dalších vitaminů řady B: B6, B12, niacin a kyselina pantothenová.

Jeho zvýšený nedostatek se projevuje podrážděností, ztrátou chuti k jídlu, depresemi, neurologickými a kardiovaskulárními potížemi. Ke ztrátám vitaminu B1 dochází například při nadměrném pití alkoholu, kávy a čaje. Je vylučován močí a k jeho předávkování dochází jen vzácně.

Vitamin B1 obsahují pivovarské kvasnice, neloupaná rýže, celozrnná mouka, ořechy, brokolice, květák, zelí, rajčata, dále pak med, ledvinky, játra, srdce a vepřové maso.

B2 – riboflavin

Tento vitamin tvoří součást enzymů v dýchacím řetězci a je důležitý pro metabolizmus sacharidů, tuků a aminokyselin. Je nezbytný pro dobrý stav očí, kůže a správnou funkci některých vnitřních orgánů, například srdce.

Jeho nedostatek se projevuje záněty v ústní dutině, popraskanými koutky rtů, záněty spojivek. Dlouhodobý nedostatek může spouštět deprese. Užívat by se měl při léčbě antibiotiky, při onemocnění štítné žlázy, cirhózy jater, cukrovky, při užívání hormonální terapie apod. Vitamin B2 je vylučován močí, nelze se tak jím předávkovat.

Riboflavin obsahují například pivovarské kvasnice, ledvinky, játra, mléko, vejce, tvaroh, ořechy, kakao a vepřové a hovězí maso.

B6 – pyridoxin

Vitamin B6 tvoří ve skutečnosti tři deriváty (pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin) a podílejí se na metabolizmu aminokyselin a sacharidů. Účastní se též produkce serotoninu, tzv. hormonu štěstí, podporuje imunitní systém organizmu. Využívá se jako podpůrný prostředek při léčbě depresí, revmatických  onemocnění či premenstruačního syndromu u žen.

Nedostatek pyridoxinu bývá vzácný, může být však způsoben užíváním některých léků. Projevuje se  nervosvalovými křečemi, záněty v ústní dutině, případně zapomnětlivostí. Přestože je vitamin B6 vylučován močí, někdy mohou jeho zvýšené dávky vyvolat u citlivých osob kožní alergii.

Vitami B6 je obsažen například v játrech, vejcích, droždí, celozrnné mouce, vepřovém mase, v mase makrel, v bramborách, banánech, zelí, špenátu, kapustě či ořechách.

B12 – kobalamin

Tento vitamin je nezbytný pro správné funkce krvetvorby a nervového systému, podílí se na syntéze DNA. Pomáhá zlepšovat paměť, podporuje koncentraci a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Využívá se při léčbě nemocí jater, slinivky břišní a také střev.

Nedostatek vitaminu B12 se projevuje chudokrevností, zhoršenou pamětí, horší svalovou koordinací, případně třasem končetin, hubnutím, ale také špatnou náladou, případně depresí. Užívání vitaminu B12 je nezbytné u veganů, kteří potravou nepřijímají živočišné produkty, zvýšený příjem by měly mít těhotné a kojící ženy. Běžně se stravující zdravý člověk mívá vitaminu B12 v těle dostatečné zásoby. Při jeho užívání formou potravních doplňků si tělo samo reguluje přijaté množství, zbytek vyloučí.

Kobalamin obsahují vejce, mléko a mléčné produkty, maso a vnitřnosti.

Niacin

Dříve se tento amidový derivát kyseliny nikotinové nazýval vitaminem B3 nebo vitaminem PP. Podílí se na energetickém metabolizmu buněk, tj. na uvolňování energie z potravy. Doporučuje se při snižování hladiny cholesterolu, léčbě vysokého tlaku, při onemocnění ledvin, v těhotenství, kojení, při zvýšené fyzické námaze, při kouření, konzumaci alkoholu a sladkostí či jako prevence při pobytu ve zhoršeném ovzduší. Nejlépe působí v kombinaci s dalšími vitaminy skupiny B.

Nedostatek niacinu se projevuje nespavostí, úzkostí, nervozitou, nechutenstvím, poruchami zažívání, bolestmi břicha. Vylučuje se močí a předávkování není u zdravého člověka možné.

Jeho zdrojem jsou pivovarské kvasnice, játra, krůtí maso, tuňák, fazole, hrách, semena slunečnice, mléko, vejce, brokolice, mrkev a listová zelenina.

Kyselina pantothenová

Bývá nazývána též vitaminem B5 nebo kyselinou D-pantothenovou. V těle je nezbytná k metabolizmu sacharidů, lipidů a bílkovin a k syntéze životně důležitých látek. Zvyšuje kvalitu vlasů, nehtů a kůže.

Její nedostatek je vzácný a projevuje se křečemi končetin, depresemi, nespavostí, nechutenstvím. Je rozpustná ve vodě a vylučována močí. Zvýšenou potřebu mají alkoholici, ženy užívající hormonální antikoncepci, diabetici či starší lidé.

Kyselinu pantothenovou obsahuje maso, vnitřnosti, celozrnná mouka, luštěniny nebo tmavě zelená listová zelenina.

Biotin

Tento vitamín bývá nazýván také vitaminem B7, vitaminem H nebo koenzymem R. Ovlivňuje zdravý stav kůže. Dříve se používal například na léčbu kožních lézí.

Jeho nedostatek se projevuje změnami na kůži a nervovými poruchami. Biotinem není prakticky možné se předávkovat, vylučuje se močí.

Vyskytuje se ve vejcích, játrech, sušených houbách, hovězích ledvinkách  či v zelí.

Kyselina listová

Bývala uváděna také jako vitamin B9, folacin, případně acidum folicum. Je nutná při krvetvorbě, podílí se na všech růstových a vývojových procesech v organizmu, je nezbytná pro správný vývoj a funkci nervového systému či imunitního systému.  Její zvýšený příjem je potřebný při užívání hormonální antikoncepce, při redukční dietě, při onemocnění srdce a cév, u osob trpících infekčními chorobami, léčených na rakovinu nebo epilepsii, ale zvláště u těhotných a kojících žen.

Nedostatek kyseliny listové se projevuje únavou, ztrátou energie, depresemi, u těhotných žen může jeho závažný nedostatek vést k předčasnému narození dítěte, případně potratu. Nedostatek způsobuje též poruchy růstu, deprese, případně neplodnost. Její nadbytek naproti tomu může způsobit žaludeční potíže, podrážděnost či nespavost.

Kyselinu listovou obsahuje zelenina, listová zelenina, obilniny (zejména klíčky), ovoce, ořechy, měkké a plísňové sýry, játra a vnitřnosti.

 gjhghjghjhgj

 ghjghjghjgj

Vitaminy B – přehled

Vitaminy B – přehled

B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B6 – pyridoxin, B12 – kobalamin, Niacin, Kyselina pantothenová, Biotin, Kyselina listová...
Vitamin B v potravinách

Vitamin B v potravinách

Každý, kdo dbá na pestrou a vyváženou stravu, přijímá vitamin B potravou. Ne vždy však potrava stačí příjem vitaminů B uspokojit.
Vitaminy B v potravinových doplňcích

Vitaminy B v potravinových doplňcích

Již mnohokrát jsme na těchto stránkách zmínili, jak významnou úlohu v našem zdraví hrají vitaminy B.
Když je nedostatek vitaminu B

Když je nedostatek
vitaminu B

Potížemi způsobenými nedostatkem vitaminu B jsme se letmo věnovali již v přehledu.

 

logo male

RosenPharma a.s.

RosenPharma a.s. je českou farmaceutickou společností a na našem trhu působí již bezmála dvě desetiletí. Specializuje se na technologii výroby léčiv. Od samých počátků dbá na vysokou kvalitu přípravků a na prověřené receptury založené na čistě přírodní bázi. Odkaz na hlavní stránky: www.rosenpharma.cz